Categorieën
Artikelen

Ik ben Frans. Een Fransman slaat nooit de lunch over

Julien Guillot (39) werkt bij Libération. Zijn krant is nauw verbonden met Charlie Hebdo, de redactie is zo’n 500 meter verderop. Hoe beleefde hij deze dagen?

Door: MARIEKE POELMANN

„De redactie van Libération zit bij Place de la République, dat is in het elfde arrondissement, het oosten van Parijs. Geen typische krantenbuurt. Le Monde zit bijvoorbeeld in het dertiende, Le Figaro in het achtste. De enige redactie die vlakbij zit, is die van Charlie Hebdo. Zo’n halve kilometer verderop. Redacteuren en cartoonisten van Charlie Hebdo kwamen in 2011 bij ons in het pand werken nadat hun gebouw door een bomaanslag was afgebrand. Dat was na de cover met ‘Sharia Hebdo: de profeet als gastredacteur’. Charlie Hebdo had Mohammed op de cover geplaatst met de tekst: ‘100 zweepslagen als je niet doodgaat van het lachen’. Een week later werd er een Molotov-cocktail naar binnen gegooid en was de website gehackt. Alles was verwoest. Le Monde gaf hun computers, wij gaven ze werkruimte. Charlie Hebdo is een beetje het neefje van Libération.

Verder lezen?